Anne sütü neden az olur, nasıl arttırılır, relektasyon nedir?

06-05-2025 12:29

Anne Sütü Neden Az Olur?

Hamilelik sürecinin sıkıntılı geçmesi, kullanılan ilaçlar, doğumdan kısa süre sonra emzirmeye başlamamak, emzirmeyi doğru şekilde gerçekleştirememek, erken doğum ve stres gibi faktörler anne sütü miktarını etkiler. Bu faktörlerin dışında anne sütünü etkileyen unsurlar şöyle sıralanabilir:

·        Polikistik over sendromu, tiroit hormonunun olması gerekenden az ya da fazla salgılanması, şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi sağlık problemleri düşük miktarda anne sütü üretimine neden olabilir.

·        Vücutta var olan çeşitli hormonal sorunlar bir başka nedendir. Çünkü anne sütü hormonal sinyallere bağlı olarak oluşur.

·        Daha önce meme ameliyatı geçirilmiş ise buna bağlı olarak süt üretimi azalabilir. Bazı meme operasyonları sırasında memenin uç kısmında yer alan süt kanallarına zarar verme durumu ortaya çıkabilir.

·        Emzirirken kullanılan bazı doğum kontrol hapları da anne sütünün azalmasına yol açabilir. Bu yüzden doğum kontrol hapı kullanmadan önce bir uzmana danışılmalı ve mümkünse ilk dört ay bu tür haplar kullanılmamalıdır.

·        Doğum esnasında kullanılan bazı anestezi türleri de anne sütü miktarını etkileyebilir.

·        Uykusuzluk, stres, yorgunluk, gerginlik gibi durumlar anne sütünün miktarını etkileyebilir.

·        İlk aylarda mama takviyesi yapılması bebeğin çabucak doymasına ve uzun süreli tokluk yaşamasına neden olur. Hızlı ve zahmetsiz bir şekilde çabuk doyan tok bebek anne sütüne gerek duymayabilir. Bebeğin emmeye daha az gelmesi göğüslerin daha az süt üretmesine neden olabilir.

·        Doğru pozisyonda emzirmemek de dolaylı olarak anne sütü üretim miktarını etkileyebilir.

https://www.unibaby.com.tr/faydali-bilgiler/anne-sutunu-artirmak-icin-on-oneri/?utm_source=chatgpt.com

Emziren Annelere Anne Sütü Artırmak İçin Öneriler

1. Süt besleyiciliği ve miktarını artıran en önemli etken su tüketimidir. Günde en az 2-3 litre sıvı tüketmeli ve her emzirme sonrası kaybettiğiniz sıvıyı takviye etmelisiniz. Anne sütünü artıran içecekler ile takviye alabilir ve aynı zamanda süt kalitenizi artırabilirsiniz.

2. Doğum sonrasında aldığınız kiloları hızlı bir şekilde vermek için doğum sonrası diyeti yapmamalısınız. Yeterli ve çeşitli beslenmek anne sütü miktarını arttıracağı gibi, fazla kilolarınızı kaybetmeniz konusunda da size yardımcı olacaktır.

3. Günlük protein ihtiyacınızı karşılarken hem bitkisel hem hayvansal protein kaynaklarını kullanabilirsiniz. Ispanak, brokoli, haşlanmış patates ve taze fasulye protein açısından en zengin sebzeler arasında yer alır. Ayrıca kuru fasulye, yeşil mercimek gibi bakliyatlar sayesinde de protein ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

4. Mevsim meyvelerini tüketmeye özen göstermelisiniz. Mevsimi olmayan meyvelerde bol miktarda kimyasal takviye bulunabildiğinden, bu meyveler anne sütünü artıran yiyecekler listesinde yer almamaktadır.

5. Süt ürünleri, et ürünleri, tahıllar, bakliyatlar, kuru yemişler, meyveler, sebzeler… Her besin grubundan orantılı bir şekilde tüketmeye özen göstermelisiniz.

6. Kalsiyum, kemik ve diş sağlığının korunması, sinir sistemi ve kasların daha sağlıklı bir şekilde görev yapması açısından çok önemlidir. Süt, peynir, yoğurt gibi kalsiyum yönünden zengin süt ürünlerinin yanında yeşil yapraklı sebzeler, badem, susam ve kekik gibi baharatlar da kalsiyum ihtiyacınızı karşılayacak besinler arasında yer alır.

7. Kalsiyum ihtiyacını karşılaması dışında yeşil yapraklı sebzeler kan dolaşımını düzenler, bağışıklık sistemini güçlendirir. Anne sütünü arttırmak için roka, semizotu, maydanoz ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeleri bol bol tüketmelisiniz.

8. Çok şekerli yiyecek ya da içeceklerin ve tatlı tüketiminin süt oluşumuna hiçbir katkısı yoktur. Tatlı ihtiyacınızı sütlü tatlılar ve meyveler ile sağlarsanız hem ihtiyacınız olan besin değerlerini karşılayabilir hem de gereksiz kalori alımını engelleyebilirsiniz.

9. Arpa, siyah susam, kimyon, fesleğen, dereotu, sarımsak, yulaf ezmesi, zeytinyağı, rezene, keten tohumu yağı, susam yağı gibi besin değeri yüksek gıdaları öğünlerinize eklemelisiniz.

10. Balkabağı, havuç, kayısı, kavun gibi turuncu renkli sebze ve meyveler beta karoten açısından zengin oldukları için beslenmenize destek olur. A vitamini açığınızı kapamanıza yardımcı olabilecek beta karoten sizin ve bebeğinizin bağışıklık sisteminin güçlenmesi için de oldukça önemli bir rol üstlenmektedir.

https://ilkadimlarim.com/anne-sutunu-arttirmak-icin-20-oneri?srsltid=AfmBOopdIkGdlblVHcrBcddmQV23m-LI5UhwCtBDHnkBp6VcLwJjtFAQ&utm_source=chatgpt.com


Relektasyon nedir?

Relaktasyon konusuna son zamanlarda ilgi artmıştır. Biz de relaktasyon nasıl uygulanır ve anne bunu yapabilir mi konusunu sizler için araştırdık.

Relaktasyon, annenin bir süre durduktan sonra emzirmeye devam edebilmesi için emzirmeyi yeniden başlatma sürecidir. Her zaman kolay değildir, anneden kararlılık ve bağlılık ile etrafındaki kişilerden destek gerektirir ancak mümkündür.

 

Neden bir anne yeniden süt salgılamak ister?

Bir süre ara verdikten sonra emzirmeye yeniden başlamak için birçok neden olabilir.

  • Bebeğinden ayrı kalmış olabilir. (Hastane sürecinde emzirememiş olabilir)

  • Emzirmede zorlanmış ve bırakmış olabilir ancak yeniden denemek isteyebilir.

  • Emzirmeyi zorlaştıran ve imkansız hale getiren (annede kısmen tutulan plasenta, dil bağı veya bebekte yarık damak gibi) bir sorun artık çözülmüş olabilir.

  • Bebek alerjik veya alternatif sütlere karşı toleranssızdır.

  • Annenin bir süre emzirmeyi güvensiz hale getiren ilaç alması veya tıbbi tedavi görmesi nedeniyle emzirmeyi bırakmak zorunda kalması.

 

Relaktasyon nasıl yapılır?

Relaktasyonun 2 aşaması bulunmaktadır:

  • Bir kadının vücuduna süt üretmeyi öğretmek.

  • Bebeğe memeyi kavramayı ve beslenmeyi öğretmek

Her ikisi de zorlayıcı ve zaman alıcı olabilir ve aynı anda gerçekleşmeyebilir. Bebeğin anne göğsünü kavramayı öğrenmeden önce annenin sağdığı anne sütü, bir şırınga, fincan veya biberon ile bebeğe verilmelidir.

Süt üreten hormon olan prolaktin salgılamak için bebeği emzirmek, süt sağmak veya el ile göğse baskı yapmak beyindeki hipofiz bezine hormonal sinyaller gönderir. Laktasyonun meydana gelmesi için, bu sinyallerin günde en az sekiz kez gönderilmesi gerekir. Bu da her iki ila üç saatte bir süt sağma veya emzirme anlamına gelir. Prolaktin seviyesi geceleri en yüksek değerlerindedir. Bu nedenle ideal olarak en az bir sağım veya emzirme seansı saat 01:00 ile 04:00 arasında olmalıdır.

Başarılı emzirme için gerekli olan diğer hormon, sütü kanallar boyunca ve meme ucundan iten süt çıkarma refleksine neden olan oksitosin hormonudur. “Sarılın kimyasal” lakaplı oksitosin, bir anne bebeğiyle güvenli bir şekilde bağlandığını, sevildiğini, sakinleştiğini ve rahatladığını hissettiğinde oksitosin seviyeleri yükselir. Bu nedenle anne ve bebek arasındaki yakın fiziksel temasın yanı sıra annenin partnerinden, ailesinden ve arkadaşlarından gelen destek, anne sütü üretimini yeniden başlatmak veya teşvik etmek için herhangi bir girişimde çok önemlidir.

Bir kadının göğüsleri süt üretmeye başladıktan sonra emzirme, vücudu bebek emzirme veya sağma yoluyla çıkarılan sütü yenileyerek arz ve talep esasına göre çalışır. Annenin göğsünden ne kadar çok süt çıkarılırsa, vücudu yerine o kadar çok süt üretir.

Relaktasyon süreci ne kadar sürer?  

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, relaktasyona başlayan çoğu anne bir hafta içinde anne sütü damlası üretebilir ve kabaca %50’si sadece bir ay içinde emzirebilir. Her anne-bebek eşleşmesi farklı olması ve başarı veya başarısızlık garantisi bulunmamakla birlikte, başarı oranları daha küçük bebeklerde (üç ila dört ayın altında) ve daha önce emziren anne ve bebeklerde daha yüksektir. Hiç emzirilmemiş büyük bebeklerin ve hiç hamile kalmamış kadınlarda büyük farklılıklar gösterebilir. Bilimsel çalışmalar emzirmeyi başlatan bir annenin bebeğinin beslenme ihtiyacının %25 ila %75’ini üretebileceğini düşündürmektedir. Herhangi bir miktarda anne sütünün hem anne hem de bebek için muazzam sağlık yararları olduğunu hatırlamakta fayda var. Anneler mümkün olduğunca anne sütü sağlamaya teşvik edilmeli ve düzenli emzirme incelemeleri veya takipleri ile desteklenmelidir.

Relaktasyon zaman alıcı ve zor olabilir, ancak doğru destekle mümkündür. Kadınları yeniden emzirmeye başlamış diğer annelerle tanıştırmak, güven ve inanç geliştirmenin olumlu bir yoludur.

https://lansinoh.com.tr/relaktasyon-nedir-relaktasyon-yontemi-nasil-uygulanir/?utm_source=chatgpt.com

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.